Panosta kodin valaistukseen älyvalaisimilla

Panosta kodin valaistukseen älyvalaisimilla

Älyvalaistus on päivän sana. Sisustukseen ja talon rakentamiseen liittyvissä blogeissa hehkutetaan älykkäitä valaisimia, ja mainittiinpa älyvalaistus myös tuoreessa Se mieletön remppa -elokuvassa. Älyvalaistus on kodin remontin pienimpiä kustannuksia, sillä usein riittää, että vaihdat jo olemassa oleviin valaisimiisi älykkäät polttimot. Jatkossa voit säädellä valaisimien valon kirkkautta ja värisävyä kaukosäätimen tai vaikkapa älypuhelimesi avulla. Voit myös antaa lamppujen hoitaa itse säätelynsä. Liike- ja hämärätunnistimet sekä ajastimet saavat kattovalaisimesi syttymään tarpeen mukaan eli ilman, että kukaan koskee säätimeen. Myös ulkovalaistuksen voi muuttaa älykkäämmäksi. 

Kodin valaistukseen kannattaa panostaa

Valaistukseen kannattaa panostaa, olipa kyseessä vuokralle tarjottava kalustettu asunto Turussa tai vaikkapa Hirvensalmella sijaitseva rantahuvila. Oikeanlainen valaistus luo turvallisuutta, viihtyisyyttä ja kodikkuutta. Valaistuksen avulla voidaan vaikuttaa tilan tunnelmaan ja jopa siihen, miten isolta tai pieneltä tila vaikuttaa. 

Älyvalaistus mahdollistaa tilan eri käyttötarkoitukset

Ylimääräiset neliöt maksavat. Ne nostavat asunnon hintaa tai vuokraa, ja vaikuttavat myös lämmityskustannuksiin. Älyvalaistuksen avulla voit vaihdella saman huoneen käyttötarkoitusta, joten erillisten huoneiden ja neliöiden tarve vähenee. Sama tila voi olla päivällä kirkkaasti valaistuna työhuoneena, ja illalla sopivan hämyisenä televisionkatselutilana. Viikonloppuisin huoneessa voidaan kestitä vieraita kauniissa tunnelmavalossa. Nyrkkisääntö on, että työskennellessä tarvitaan kylmää valoa, mikä pitää yllä keskittymiskykyä ja vireystilaa. Kun taas halutaan rentoutua, tarvitaan lämminsävyistä valoa. 

Valaisimet

Älyvalaistuksen avulla katto- tai mikä tahansa muu valaisin voi antaa päivällä kylmää ja illalla lämmintä valoa. Myös valon kirkkautta voidaan säätää.

Älyvalaistus säästää luontoa ja rahaa 

Jos nukkumaan mennessä huomaat olohuoneen valojen jääneen päälle olohuoneeseen, ei sinun tarvitse nousta ylös, vaan valot voi sammuttaa kännykällä. Kun sammutat kaikki valot niistä huoneista joissa niitä ei tarvita, säästät energiaa. Energian säästämisestä kiittää sekä luonto että pankkitili. Voit myös hankkia liiketunnistimen, jolloin valot palavat vain sen aikaa, kun huoneessa oleskellaan. 

Älyvalaistus tekee kodista turvallisemman

Älyvalaistus sytyttää ja sammuttaa valot sen mukaan, miten liikut kotonasi. Kun saavut pihaan, syttyvät kaikki pihan valot, jolloin et kompastu portaissa. Avatessasi ulko-oven syttyvät eteisen valot, ja kun saavut keittiöön iltapalalle, on siellä saman tien valoisaa. Näin et kaadu kotonakaan, tai törmää avoimiin kaapinoviin.

Älyvalaistus huolehtii myös siitä, etteivät murtovarkaat huomaa sinun olevan lomalla, sillä voit ajastaa lamput syttymään ja sammumaan normaalin aikataulusi mukaisesti. 

Älyvalaistuksen avulla vähennät työmäärääsi

Älyvalaistuksen avulla voit säätää jokaiseen huoneeseen erilaisia valaistusasetuksia, ja vaihtaa yleisvalaistuksesta tunnelmavalaistusasetukseen parilla painalluksella. Sinun ei tarvitse käydä läpi jokaista valaisinta erikseen, vaan riittää, että otat valmiin asetuksen käyttöön älypuhelimella tai kaukosäätimellä. 

Pikkulapset tai vieraat eivät ehkä osaa käyttää kaukosäädintä, eikä heillä ole pääsyä sinun älypuhelimeesikaan. Siksi on hyvä, että älyvalaistus ei ota normaaleja valokatkaisimia pois käytöstä, vaan valoja voi sytyttää ja sammuttaa myös niiden avulla. 

Miten saada kodin valaistus älykkäämmäksi?

E27

Philips Hue -tuotteilla voit vaihtaa kodin valaistuksen älykkääksi parissa tunnissa. Hanki sopivat lampputyypit (esimerkiksi E27) etäohjattavia valaisintarvikkeita myyvästä liikkeestä. Vaihda lamput ja asenna Philips Hue -silta kaapelilla reitittimeesi – se oli siinä! Tarvittaessa voit hankkia myös himmenninmoduulin, jolloin koko valaisin voidaan ottaa etäohjaukseen, sekä erilaisia lisäosia. Yksinkertaisimmillaan tämä oli kuitenkin tässä, eli polttimon vaihto ja sillan asennus riittävät. Kännykkäsi toimii kaukosäätimenä, kun lataat siihen Philips Huen sovelluksen.  

Yhden sillan avulla voit etäohjata jopa 50 eri polttimoa tai valaisinta. Voit määrittää sen, milloin on riittävän hämärää, jotta kussakin huoneessa tarvitaan valoa. Järjestelmän sensori tunnistaa tilan hämäryysasteen, ja ohjaa valot syttymään oikeassa kohdassa. Sensori aistii myös liikkeet ja lämpötilan, mutta erillinen liiketunnistin lisää älyvalaistuksesi tarkkuutta. Halutessasi voit myös asettaa maksimiajan sisä- tai ulkovalaistuksen päällä olemiselle. 

Voit aloittaa hankkimalla älyvalaisimet tai -polttimot vain yhteen huoneeseen. Aloita vaikka olohuoneesta, missä yleensä vietetään paljon aikaa koko perheen voimin. Jos ja kun ihastut älyvalaistuksen vaivattomuuteen, voit levittää älyvalaistusta pikkuhiljaa kodin muihin tiloihin. Mikään ei estä vaihtamasta kaikkia polttimoita kerralla, jolloin voit siirtyä kertaheitolla tavallisesta valaistuksesta aivan uudelle tasolle: henkilökohtaisen, älykkään ja etäohjattavan valaistuksen tasolle. Tätä investointia tuskin tulet katumaan!

Back to top